Et svar fra venstre

For en stund siden, sendte jeg en mail til flere politikere, blant annet Trine Skei Grande (venstre). Jeg har fått noen korte svar tilbake fra noen av politikerne, men i dag kom virkelig det første skikkelige svaret. Jeg tenkte jeg ville dele det med dere, for det viser litt hvorfor jeg stemmer venstre, som tydeligvis er det eneste partiet som tar klima og helse seriøst.

Hei Helene

Takk for e-posten og for dine innspill. Trine Skei Grande har bedt meg svare, jeg håper det er greit.

Det er helt klart mer bærekraftig å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Det er helt sikkert at dette også har gode helsemessige fordeler. Venstre ønsker å gå over fra rød til grønn skatt. Venstre flytter på nærmere seks milliarder kroner fra rød til grønn skatt i vårt alternative statsbudsjett for 2012 alene. Det skal lønne seg å velge miljøvennlige og helsefremmende løsninger og det skal bli dyrere å forurense. Venstre vil legge til rette for en politikk som gjør det enkelt for folk å ta gode frie valg som fremmer folkehelsen og miljøet.

Når det gjelder de ulike opplysningskontorenes tilskudd er det oppsiktsvekkende at det er så store forskjeller. Venstre har ment hele tiden at dette skal ut av jordbruksavtalen og til Stortinget for politisk behandling. Slik det er i dag har Ikke Venstre noen påvirkningsmulighet til jordbruksavtalens innhold.

Jeg legger ved noen linker som kan være av interesse.

http://www.venstre.no/artikkel/40806
http://politisk.tv2.no/nyheter/regjeringen-vil-bryte-klimaforliket/
http://www.venstre.no/artikkel/21090

Igjen takk for e-posten

Vennlig hilsen

Camilla Hille
Førstekonsulent i Venstres stortingsgruppe


7 Comments

 • Svar Hege |

  Veldig interessant.. Jeg synes alltid det er så rart å se hvor enige politikere er med meg når det gjelder kjøtt og klima, men hvor lite de gjør noe med det. Har snakket med noen i MDG om at jeg synes det er tankeløst å kjøre elbil men samtidig trykke kjøtt i trynet hver dag, flere ganger om dagen. De er alltid, alltid enige, men jeg ser aldri at de fronter grønne kampanjer som går på å minske kjøttforbruk. Det er synd.

 • Svar Hege |

  Forresten så er svaret du har fått ganske greit, men fortsatt litt politiker-vagt spør du meg. Hun utdyper jo ikke noe rundt kjøttproblematikken f.eks.. men men. Politikere vil forbli politikere.

  • Svar Helene |

   Ja, jeg er enig, det hadde vært fint om politikrne turte å faktisk gå ut og si noe slik som at vi burde forminske kjøttforbruket vårt, men når en tenker på bare de reaksjonene vi får når vi sier vi ikke spiser kjøtt, er det ikke så rart de ikke gjør det. Også miljøvernsorganisasjoner unngår å si at vi bør bli vegetarianere eller spise mer vegetarisk (ta f.eks. Framtiden i våre hender som snakket om at «vi trenger ikke alle bli fjertende vegetarianere,» eller noe i den duren). Folk er rett og slett for trangsynte til at de kan ta noe slik til seg.

 • Svar Ida |

  Hei! Først vil jeg si at jeg liker bloggen din veldig godt, jeg lærer mye interessant her inne :-)

  Så må jeg bare si at det ikke er slik at Venstre er det eneste partiet som er opptatt av miljø og helse, selv om de kanskje var det eneste partiet som har tatt seg tid til å svare ordentlig på mailen din. MDG og SV er to andre partier som er veldig opptatt av miljøet (det på tross av at regjerningen ikke ser ut til å ha fått til så mye på den fronten – det er dessverre fordi AP og SP ikke er spesielt opptatt av klima, det hadde garantert vært verre uten SV i bildet). Det er viktig å ha i bakhodet at politikernes jobb er å ta tak i saker som regnes som offentelig, som f.eks. jernbane, miljøvennlig teknologi og miljøvennlige energikilder, og ikke sånt som regnes som en del av folks privatliv (røyking er et velkjent unntak, og selv om man kan diskutere hvorvidt kjøttspising er noe bedre, så er det forskjell på forskningen som finnes og på fordelene ved de to). Det tror jeg at blant annet også grunnen til at de politiske partiene ikke tar mer tak i strømsparingsmomenter som kortere dusjer, å slå av lyset, senke varmen osv., fordi det er snakk om valg vi nordmenn tar hver dag, og ikke valg som noen kan ta for oss. En liten digresjon her er at hvis man skal følge den tankegangen, så kan man se for seg at fra et miljøperspektiv ville et klimavennlig men ikke-liberalistisk parti være best til å styre landet fordi det ville vært mer nærliggende for dem enn et liberalistisk parti å legge føringer på f.eks. hvor mye strøm en gjennomsnittfamilie kan bruke i løpet av et år og andre klimatiltak som må foregå i de tusen hjem, fordi tanken om at alle er frie individer som må og bør ta sine egne valg er mye mer sentral i den liberalistiske ideologien. Når det er sagt, så er det jo grenser for hvor mye kontroll og regler det går an å ha før man får et regime ingen av oss ønsker seg.

  Er forøvrig helt enig i at daglig kjøttspising er veldig negativt, at midlene til opplysningskontorene ikke er riktig fordelt.

  Ang. mangelen på veganspisesteder, så er det noe som dessverre er opp til markedskreftene, og ikke politikerne i og med at vi har et ganske fritt marked. Det er lite annet politikerne kan gjøre enn å enten legge føringer på hvor mye kjøtt det er lov til å kjøpe (det ville være feil på mange måter), eller å love tilskudd til restauranter og kafeer som ikke serverer dyreprodukter (det er nok dessverre heller ikke så realistisk – selv om FrP tror at vi har uendelig med penger i oljefondet, så er sannheten at fordelt på 5 millioner nordmenn som måtte betale utdanning og helsetjenester helt selv, så ville det blitt fort tomt, relativt sett). Med vegankravet vil forhåpentligvis restaurantbrasjen se at det er etterspørsler etter veganspisesteder, slik at ballen kan begynne å rulle.

  Hilsen en SU-er som er veldig opptatt av klima og som spiser lite kjøtt og andre dyreprodukter :-)

  • Svar Helene |

   Jeg har vært venstre en god stund nå, som du kanskje kunne skjønt fra «for det viser litt hvorfor jeg stemmer venstre,» med trykk på stemmer, ikke skal stemme :) Selv om miljø er min største hjertesak, er jeg selvsagt opptatt av andre politiske smørsmål også :)

   Nå mener jeg selvsagt ikke at regjeringen skal bestemme hva folk skal og ikke skal gjøre når det kommertil hva de vil spise av mat og hvor mye strøm de vil bruke, men de kan gjøre noe med tilretteleggingen og hvilke holdninger de sender ut med maten de serverer i kantinene sine. Jeg syns også de kunne sluttet å bruke så mye energi på røyking og heller gjøre noe slik som Peter Singer foreslår (sette grense for hvor mye nikotin som kan være i en sigarett, og gradvis senke denne, slik at de ikke fører like mye til avhengighet e.l.), og heller bruke disse pengene på holdningskampanjer for å fremme sunn mat (gjerne også å få inn litt flere plantebaserte måltider, slik at folk skjønner at det også går ann). Det er jo noe som angår oss alle mer eller mindre direkte, siden livsstilsykdommer, som kunne vært unngått om nordmenn hadde et bedre kosthold, koster samfunnet en hel del. Miljøet blir jo selvsagt også ødelagt på grunn av det store kjøttkonsumet vårt, men det er litt mer indirekte.

   Jeg sjekket forresten ut bloggen din, and I like what I see :)

 • Svar Asbjørn Syverhuset |

  Hei! Bra blog, men du bør sjekke ut Miljøpartiet de Grønne. De vil blant annet «At staten ikke skal involvere seg i «opplysningskontorene» for kjøtt og andre animalske produkter, men etablere et næringsuavhengig opplysningskontor for mat og helse, som også tar hensyn til dyr og miljø.»

  Ellers ønsker mdg et «Positivt fokus på vegetabilsk mat; redusert kjøttproduksjon»
  MDG har vært små inntil 3 år siden. Etter da har mye skjedd på kort tid, og de siste to årene har de voks raskt. :)

  • Svar Helene |

   Jeg har kikket litt på MDG, men jeg må innrømme at jeg har tatt dem som et litt for lite parti. Dette med kjøttproduksjon var en veldig positiv overraskelse, så jeg bør virkelig ta en nærmere titt :)

So, what do you think ?