En liten utfordring

Jeg har en liten utfordring til dere. Som jeg har sagt tidligere, skal jeg altså bli veganer. Men nå har jeg en utfordring til dere. Hvis du klarer å finne en eneste (god!) grunn til at det er mer etisk forsvarlig å spise egg og drikke melk (eventuelt spise kjøtt også), så skal jeg ikke bli veganer.

Ja, dette mener jeg faktisk.

Nå har jeg utforsket veganisme i det lange og det brede, og jeg ser virkelig ingen grunn til å ikke være veganer. Jeg har hørt på foredrag, debatter, lest bøker, lest artikler, men ikke et eneste argument for å spise dyr har kommet opp. Jeg regner likevel med at når det er så utrolig mange mennesker som spiser og drikker animalske produkter, må det jo være en god grunn til det. Hvis en tar med hvor ekstreme veganere blir sett på som, selv om de spiser en sunnere diett (ihvertfall i forhold til den gjennomsnittlige nordmann), må jo folk ha en eller annen kunnskap jeg ikke har fått tatt del i.

Du må gjerne komme med flere argument om du vil, og du må gjerne bare prøve deg frem også. Spørsmål kan dui også stille her om du vil.

Argumentene kan handle om miljø (er det mer miljøvennlig å spise egg/drikke melk/konsumere kjøtt), dyrevelferd, hungersnød og, til en hviss grad, helse. For at argumentet skal kunne være i nærheten av å overbevise meg, må dere likevel ha med litt konsekvensetikk, og argumentet må være aktuelt for den virkelige verden.

Selv om du er veganer/vegetarianer, kan du likevel prøve deg på å komme med argumenter mot veganisme/veganisme, bare for morroskyld ;)


23 Comments

 • Svar Rlo |

  Syntes det er bra du blir det, det er sunt og du velger jo selv hva du vil.. Jeg spiser kylling og fisk, det er det eneste kjøttet jeg spiser, følte meg mye mer opplagt når jeg slutta å spise rødt kjøtt, mer energi. Men jeg tar utfordringen din. Hadde det ikke vært for at huleboerne begynte å spise kjøtt, hadde ikke vi vært der vi er i dag når det kommer til teknologi og diverse andre ting.

  Lykke til, tror du kommer til å bli fornøyd med resultatet. Men husk på å ta vitaminer og tilskudd, kan være farlig for kroppen hvis den ikke får det den trenger.

  • Svar Helene |

   Det er veldig mange som prøver å rettferdiggjøre dette med kjøttspising ved at vi tidligere har spist har vært jegere. Likevel, selv om vi måtte spise kjøtt tidligere for å ganske enkelt overleve, men det behøver vi ikke i dag. Den eneste nye teknologien som blir til idag p.g.a. kjøttkonsum er ting som priors ‘kyllingtresker’ og Amerikas fantastisk effektive ‘Factory farms’ (gå på YouTube og søk på Meet your meat. Det du får se er helt lovlig ifølge USA’s lover).
   Jeg er selvsagt ikke imot at et sultende, foreldreløst barn spiser kjøtt hvis det er det eneste det får, men vi her i vesten trenger virkelig ikke å konsumere verken kjøtt eller andre animalske produkter :)

 • Svar Silje |

  Eg har ett godt agrument FOR at du ska bli veganer… Jared Leto e veganer! :-D
  og han e jo episk, så då blir du og veldi episk :D

  • Svar Helene |

   Natalie Portman (V for Vendetta) er også veganer, og en rekker andre kjendiser, f.eks. Ellen DeGenres, men den mest episke er jo selvsagt Jared Leto, ja :D Med Portman på en god andreplass såklart ;)

 • Svar Siv |

  Melk<3 (hahahaah, det er mitt eneste; jeg hadde aldri klart å slutte med melk, for da hadde det eneste jeg drikker i livet vært vann… KJEDELIG som fy…)

  • Svar Helene |

   Du kan jo variere litt? Hva med å ikke bare drikke kumelk, men f.eks. elefantmelk, hyenemelk, løvemelk, eller, noe som er litt lettere å få tak i, hundemelk. Vi er den eneste arten på hele jorden som drikker morsmelk som voksne og fra en annen art (som vi gjør at kuene må gå konstant gravide, og få revet bort kalvene sine, de hun lager melk til, for at den ikke skal ta melken ‘vår’). Det er absolutt ingenting som tilsier at vi burde drikke det. Det er en grunn til at 75% av alle mennesker på jorden er laktoseintolerante, og det er fordi kroppen i utgangspunktet bare trenger laktose-nedbrytende enzymer når vi drikker morsmelk som barn. Hva med å istedet begynne å oppsøke gravide kvinner, og spør om de har litt melk til overs? Eller om hunden din får valper, kan du jo ta litt fra henne. Det er ikke på grunn av at kumelk er så unormalt bra for oss at det er kumelk vi drikker. Det er bare rett og slett det at kuer er lettest å utnytte.

   Jeg kan love deg, å slutte å drikke ren kumelk er utrolig enkelt. Problemet er alt det folk absolutt skal ha melk i. Helsemessig anbefales det som regel at vi skal prøve å helst drikke appelsinjuice til frokost og lignende, fordi da tar kroppen lettere opp jernet. Kumelken, derimot, hemmer jernopptaket, og spesielt for oss jenter er det veldig kjipt ;)

  • Svar Pertrosfoliea |

   Jeg drakk en liter melk om dagen, så skulle jeg prøve meg som veganer. Uff tenkte jeg, melk er jo min livsføde, men så har jeg aldri drukket det igjen, null problem^^

 • Svar Per Spelemann |

  Mulig konsekvens av å bli veganer:
  Kostholdet ditt kan bli oppfattet som så sært at det blir vanskeligere å påvirke andre folks matvaner. Altså, selv om din veganer-diett isolert sett kan være gunstig for miljøet, kan det samlet sett være gunstigere å ha en annen form for diett.

  Du kan jo evt. prøve deg fram og se hvilke matvaner som påvirker omgivelsene best.

  • Svar Hege |

   Vanskeligere å påvirke andre folks matvaner? Merkelig tankegang… Man vil jo ikke påvirke disse til noe annet enn veganisme – og DET er vanskelig om en ikke lever vegansk selv ;-)

   Veganisme er i 2012 mer utbredt enn noen gang, og flere og flere både i Norge og resten av den vestlige verden velger å leve vegansk, for dyrene, for egen helse, for andre menneskers helse og for miljøet. Så sært er det virkelig ikke.

  • Svar Helene |

   Jeg ser faktisk poenget ditt, og det er noe jeg har tenkt over, men da har det vært mer med tanke på vegan-blogger vs. vegetar-blogger. Jeg har mer tro på at vegetar-blogger påvirker ikke-vegetarianere til å faktisk bli vegetarianere enn vegane-blogger til at kjøtt-spisere til å bli veganere. Den største grunnen til dette tror er jo den at folk faktisk ikke vet hvor enkelt det er å f.eks. lage mat uten egg og melkeprodukter, og tror at kaken ikke blir like god hvis du ikke følger mormors oppskrift.

   Likevel, det er makt i tall, og jeg tror at hvis jeg klarer å være ordentlig positiv og informerende om kostholdet mitt, så kommer jeg til å bane vei for andre veganere. Jeg tror at ved at folk ihvertfall har møtt en veganer, vil det bli lettere for den neste, og den neste, de møter, og folk vil kanskje ha lettere for å forstå at vegansk mat ikke er så altfor ulik annen mat :)

   Selvsagt, hvis jeg oppfører meg som en drittsekk, hadde det kanskje bare svertet veganer-navnet, men jeg lever i den tro at jeg er noelunde greit å oppholde meg rundt :P

  • Svar anne |

   Jeg tror du har et poeng der. Lettere å bli påvirket av en som har et kosthold som virker litt mer «oppnåelig». En du ikke blir stresset av å få på besøk.
   Kanskje bedre å satse på at mange åpner øynene opp for at de kan ha flere middager i uka uten kjøtt/fisk, enn å fo 23 stk til å bli veganere?

   • Svar Anne |

    Innlegget over var ment som en kommentar til » Per Spelemann» , og på siste linje prøvde jeg å skrive at det er bedre å påvirke mange til å spise mindre kjøtt, enn å få 2-3 stk til å bli veganere. Det er så langt fra mitt kosthold at det er helt uaktuelt.
    Det er jo flott hvis flest mulig går over til å kjøpe egg fra » lykkelige frittgående høner», og begynner å ha 2-3 vegetarmiddager i uka? Det hadde vært noe! :)

 • Svar My Rakel |

  Wow, alt det om melk der, er ting jeg så vidt har hørt, men ikke virkelig fått forklart så godt! Så sykt bra argument. Enda bedre grunn for meg å slutte med melk! :D Men nå går jeg på folkehøgskole og kan ikke plutselig gå og si at jeg skal ha melkefri-vegetarmat…de få som har blitt vegetarianere i løpet av året har jo hatt et lite helvete… Men ja, at melk hemmer jernopptaket – ikke bra for meg som har lavt jernnivå! Juice gjør at du tar det opp lettere sier du? Men er det ikke mye sukker og sånt i juice? Som bl.a. gir syreangrep på tennene? :( Jeg drikker nesten bare vann, jeg.

  Så over til utfordringen. Per Spelemann har et godt argument der.
  Da spiller jeg videre på det: «Hva om du blir syk som følge av kostholdet? Da blir du en belastning for samfunnet.»
  Og: «Skaper ikke egg, melk- og kjøttindustrien arbeidsplasser?»

  Spennende å se hvilke reflekterte og overbevisende svar jeg får :D Stå på! Og hold oss oppdatert på veganismen din! Håper jeg klarer å følge etter :)

  • Svar Helene |

   Jeg kjenner veldig til den følelsen :) Jeg har jo vokst opp, helt og fult omringet av gårder, men det er likevel så mange ting jeg aldri har satt spørsmålstegn ved. Hvorfor drikker vi kumelk og ikke andre typer melk? Hvorfor tar vi kalvene bort fra moren fra nesten med en gang de er født, noe som er helt utenkelig hos f.eks. hunder (hunder skal jo være i et spesielt stadium i forhold til deres sosiale liv når de skal selges)? Hvor blir det av alle hankyllingene? Hvorfor legger høns egg hver dag, i motsetning til (såvidt jeg vet) alle andre dyr (inkludert oss, når tante rød kommer på besøk)?

   Jeg kan forstå at andre kan syns det er rart at folk er vegetarianere, for, ubevisst eller bevisst, tenker vi jo at dyrene er her bare for vår del. Vi tenker at hønen legger egg for oss, at kuene lager melk slik at vi skal få kalsium, og at gullfisken er vakker slik at vi skal kunne ha den til pynt i stuen. Jeg går jo på en skole med veldig konservativt kristne, der holdningen til enkelt er at dyr ikke kan føle, at de er som grønnsaker med ben som vandrer rundt. Når vi skriker til når vi brenner oss, føler vi smerte, mens når dyrene gjør det, er det bare instinkt, en «imitasjon». Ulogisk, ja, men det gjør jo verden enklere å leve i.

   Hvis du setter deg litt inn i vegansk kosthold (eller kosthold generelt) er det umulig å bli syk av det. Mangelsykdommer kan du selvsagt få, men ting som jernmangel og mangel på vitamin D er jo utrolig vanlig, det siste spesielt blant nordmenn p.g.a. mangel på sollys. «For høyt kolestrol» og lignende er det derimot mange som dør av, i form av hjerteinfarkt og slag. Kolestrol får en ingenting av gjennom vegansk kost, noe som er veldig bra, siden kroppen klarer å lage dette helt fint på egenhånd. Diabetes, fedme og flere typer kreft er også livsstilssykdommer som er linket til kjøttkonsum, er er uten tvil noe som koster samfunnet store summer. Jeg husker jeg har lest et eller annet sted hvor mye kjøtt og andre animalske produkter koster America, sånn i realiteten, om en tar med helsekostnader i betraktningen, men jeg husker ikke hvor mye det var snakk om. Poenget er at om du faktisk setter deg inn i vegansk kosthold (og ikke tror at du må leve på proteinshaker, noe jeg har hørt skrekkhistorier om), er det mer sannsynlig at du sparer samfunnet for slike kostnader :)

   Når det kommer til arbeidsplasser, kan jo de som i dag lever av kjøtt, melke- og eggindustrien rett og slett leve av å produsere planteføde istedet. Jeg vet at det sikkert ikke er så enkelt, men når vi går over til planteføde, blir det jo uansett skapt nye arbeidsplasser som mange av disse kan ta over. Likevel, jeg syns kanskje dette er et litt sånn… jah, argument. Vi kan jo ansette folk til å kidnappe uteliggere og andre «uønskede», og «omplassere» dem til en feriekoloni ute på landet, fordi det ville skapt nye arbeidsplasser, samt ville gjort at rike aksjemeglere og advokater kunne hatt lettere for å gå opp og ned Karl Johan. Likevel, bare tanken på noe slik gjør jo at jeg nesten brekker meg. Flere arbeidsplasser rettferdiggjør rett og slett ikke at vi skal droppe å bry oss om dyrevelferd, miljø og sultende barn.

 • Svar Graylady |

  Synes det eren flott tanke og refleksjon. Jeg spiser alt, men har en datter som er veganer. Hun er jo blitt veldig flink med varierte retter og jeg elsker når hun kommer og lager mat til oss. Melk som drikke burde vel alle voksne greie seg uten,men bruker jo litt i matlaging.
  Etisk vet jeg ikke helt, klart all industriell kjøttproduksjon er betenkelig, men jeg tror vi kan sammenligne oss med alle andre rovdyr :-) kjøtt er en naturlig del av kostholdet vårt. Tror dessuten det vil bli vanskelig å holde liv i alle mennesker med vegandiett.
  Hva med alt med måte?

  • Svar Helene |

   Det er absolutt bedre å spise mindre enn å spise like mye som den gjennomsnittlige nordmann, både for helsen, dyrene og miljøet. Likevel, det er egentlig veldig lett å kutte ut melk og egg fra egen matlaging, spesielt melk :) Grunnen til at jeg har problemer med å leve vegansk er egentlig alle de tingene som fint kunne vært uten animalske produkter (hvorfor må det være mysepulver i europeiske oreos når amerikanerne fint klarer seg uten?!), samt familie som ikke helt har fått med seg at jeg egentlig prøver å kutte ut melk og egg :P

   Vi kan nok ikke helt sammenlignes med rovdyr. En ting er jo det at vi er altetere, og den andre tingen er at, i motsetning til løven, har vi tilgang på tofu ;) I dag har vi valget, og det å velge bort kjøtt og lignende er lett som bare det (og veldig gunstig for helsen, ikke minst). Unnskyldninger om hvordan ting fungerer i naturen holder nok ikke helt mål :)

 • Svar Hege |

  Jeg kan virkelig ikke komme på noen argumenter mot at du skal bli veganer. Virkelig.
  Jeg tenker som så at bare det at dyrene har lyst til å leve er et godt nok argument for å bli veganer, og videre har du etikken rundt behandlingen av dyr i fangenskap og under slakt, du har ressursfordelingsaspektet OG miljøaspektet som kommer som en bonus.

  Til dem som mener at vi trenger kumelk i matlaging etc: plantemelk!!! Har nøyaktig de samme bruksområdene, og smaker BEDRE, uten bismaken av lidelse og død.

  Og Graylady: holde liv i alle mennesker? Kjøttkonsum tar livet av flere vestlige mennesker enn noe annet, ved at de får hjerte- og karsykdommer, diabetes og en rekke krefttyper. I tillegg tar det livet av hundretusener av sultende hvert år, som ikke får mat fordi ressursene går til å lage dyrefor til produksjonsdyr som blir kjøtt for vestlige mennesker… Måtehold?!

  • Svar Helene |

   Det sliter jeg også med. Jeg er et slik menneske at jeg liker å tenke over saker fra alle mulige synsvinkler, og prøver hele tiden å argumentere mot meg selv. Likevel, her er de absolutt ingen argument å finne som passer inn i den virkelige verden, og gangen kunne ha tenkt meg å spise egg, ville vært om jeg tok over noen høns som trengte et sted å bo (selv om jeg mistenker at tanken på å spise egg for meg i fremtiden vil være helt kvalmende, selv om jeg hadde visst at ingen kyllinger måtte bli gasser for at jeg skulle få dem e.l.)

  • Svar My Rakel |

   Jeg tror ikke Graylady mente noe vondt med det, og da er det litt synd at du fremstår så hissig på slutten. Dette er en potensiell vegetarianer/veganer som kanskje får stoltheten såret når hun får aggresiv feedbak og som følge av dette kanskje aldri blir veggis(hvis jeg skal tenke litt ekstremt). Argumentet ditt om at folk dør av både sult og sykdommer som følge av vestens enorme kjøttkonsum er selvfølgelig helt på sin plass, men jeg ville gått for en mer vennlig tone når jeg skal motargumentere :)

 • Svar My Rakel |

  Kjempefine argumenter ;) Tenkte at det «arbeidsplasser»-argumentet kom til å dukke opp av andre, og lurte på hva du kunne si om det :P

  Men som jeg leste i en annen kommentar: Hva er egentlig mysepulver, jeg har aldri fått dette helt med meg…

  Hva synes du forresten om å drikke/spise økologisk melk og egg, så slipper man å kutte det helt ut

  • Svar Helene |

   Jeg setter veldig pris på at du kommer med slike spørsmål, for jeg syns det er utrolig spennende å utforske alle mulige sider ved denne saken, for det gjør det så mye enklere å være en ambassadør for en mer miljø- og dyrevennlig livsstil :)

   Som Silje forklarte det i en tidligere kommentar her på bloggen: «[for å få myse tar man og] tilsetter løpe i melk, og den skiller seg og man får ostemasse (hvitost) og «avfall» (brunost). Det finnes desverre ikke brunost laget av mikrobiell løpe, det hadde vært noe det!» Du kan lese mer om myse her: http://no.wikipedia.org/wiki/Myse Det kan være greit å vite at det engelske ordet for myse er «Whey» :)

   Det vegetarianere/veganere, er det en trenger å vite dette: Ingen myse uten løpe, og ingen løpe uten å skjære opp kalvemager.

   Uansett hvor godt dyrene blir behandlet, er det visse ting melke- og eggproduksjon aldri kan unngå. Akkurat som hos mennesker, må kuer få kalver for at de skal produsere melk. Derfor må kuer konstant holdes gravide, og kalvene må tas bort fra foreldrene så fort de blir født. Er disse kalvene hannkalver, er det ikke bruk for dem (bortsett fra noen veldig få). Hva skjer med disse? Jo, de blir slaktet. Det samme problemet har vi med høns. Det er bare hønene som trengs, så hva skjer med alle de små hannkyllingene? Jo, de blir gasset ihjel. Ingen gidder, eller har mulighet til, å ta seg av alle disse stakkars hanndyrene. De er helt verdiløse for bøndene, og så da tjener de mer på å drepe dem enn noe annet.

   Likevel, jeg er selvsagt mer positiv til økologiske produkter, så hvis det er enten økologisk eller «vanligt» det står mellom (fremfor økologisk eller vegansk) så go for it :) Det påvirker ihvertfall husdyrhold i rett retning, slik at dyrene får det bedre :) Likevel, da håper jeg helst du er konsekvent. Hvis du skal i butikken, og de bare har First Price 18-pakning med egg, bør du bare gå rett forbi. Hvis du skal ha deg grøt, så lag den selv, ikke kjøp Toros, siden jeg tviler sterkt på at de bruker økologisk kumelk.

   Du kan lese mer om forholdene til norske dyr her:
   http://www.dyrevern.no/fakta/landbruk/fjorfe/hone
   http://www.dyrevern.no/fakta/landbruk/storfe

   • Svar My Rakel |

    :D Bare bra jeg kan hjelpe, du hjelper jo meg ^^

    Huff, det skapte et nytt spørsmål: hva er egentlig løpe? men det har altså noe med kalvemage å gjøre…

    Ja, foreløpig er jeg jo ikke veganer, så da handler jeg økologisk når jeg først handler. (Handler jo ikke så mye mat, ettersom vi spiser på folkehøgskole. Her har jeg dessverre ikke oversikt over hvor økologisk maten er, men tviler på at den er det…men jeg kan ikke la være å spise den heller – jeg har jo betalt for skoleåret) Btw, torogrøt? Hva faen^^ Aldri tenkt tanken på å lage det. Bortsett fra da jeg jobbet i barnehage – stakkars barn :(

    Jeg har forresten et nytt spørsmål som jeg har fått mye i det siste, når jeg sier at jeg skal begynne å kutte ut melk. «Hvordan får du i deg nok kalsium?»…ikke at jeg er så opptatt av kalsium, men man trenger vel det også…?

    Takk for nettsider :) (skulle gjerne gått inn, men kommunen har sperret diverse nettsider for de lokale skolene, deriblant dyrevern.no. Makes no sense! :O! )

    • Svar Helene |

     Løpe (animalsk) er enzymer fra kumager. Det blir brukt til å gjøre hvitost fastere :) Mikrobiell løpe kan bli brukt istedet for, og det er denne som blir brukt i f.eks. Synnøve Findens hvitoster :)

     Jeg kjenner virkelig til den! Jeg har ikke fått noe tilrettelagt mat her på internatskolen min, så da jeg ble vegetarianer i fjor, følte jeg jo at jeg måtte spise den maten jeg fikk her. Fisk og potet minus fisk er ganske kjedelig for å si det slik. I år bestemte jeg meg for

     Kalsium er et mineral, så det er ikke noe kyrne klarer å lage selv. Grunnen til at det er mye kalsium i melk, er fordi kyrne får det gjennom gresset sitt (ihvertfall er det slik i naturen) :) Derfor, spesielt grønne grønnsaker, har mye kalsium. «Spesielt grønne bladgrønnsaker og fullkornprodukter inneholder mye kalsium. Også andre grønnsaker, mandler, havregryn, belgfrukter, sesamfrø og nøtter har et relativt høyt kalsium-nivå.» hentet fra veg-veg.no

     Skolen min hadde deviantart.com stengt en liten stund og da holdt jeg på å bli sprø x] Heldigvis var det nok å bare sende en mail til IKT-ansvarlig på skolen, så ble det ordnet opp i :)

So, what do you think ?