Når internett sensureres

De fleste har vel fått med at wikipedia har slått av lyset i dag, ihvertfall vi elever. Som en kompis sa «Læreren vår streiker!»

USA har både positive og negative ting med seg. En av de absolutt mest negative er at det ser ut som om demokratiet der borte ikke helt fungerer slik det skal. De største bedriftene, med de fleste pengene, er de som sitter med makten, ihvertfall indirekte. Dette har ført til at disse nå kan gjøre absolutt hva det vil, ja, til og med prøve å sensurere internett.

Her er en liten video som forklarer det hele:

Anbefaler å se hele, siden det kommer noe ganske viktig angående hvordan situasjonen faktisk har forverret seg enda mer.

Selv om dette skjer i Amerika, vil det uten tvil gå utover oss, spesielt siden veldig, veldig mange av serverene hvor «internett er lagret» befinner seg over the pond. Både YouTube, Facebook, Twitter og wikipedia kan ende opp med å forsvinne, rett og slett fordi det er disse som kommer til å bli 100% ansvarlige om noen av oss legger ut noe som var copyrightet. Som han sier i filmen, dette kan være noe så enkelt som at du synger en pop-sang på webkamera.

SOPA og PIPA er omtrent det samme. Ikke helt det samme, men nesten. Såvidt jeg har forstått det, er SOPA en «House of representatives»-bill, mens PIPA er for senatet. Se, jeg sliter allerede uten wikipedia!

Hvis du vil lære mer, og kanskje se om du kan gjøre noe for å få din stemme hørt, her har du noen nettsider det kan være smart å ta en tur innom:
Americancensorship.org
Sopablackout.org
Fightforthefuture.org

Det er meningen at det skal være en «test-vote» 26. januar i senatet, så vi har frem til da å prøveå gjøre noe med dette.


6 Comments

 • Svar Siv |

  Det er helt SYKT. Sykesykesyke mennesker. Hvordan skal vi leve uten, liksom? Nettby må vel opp å gå igjen, da… ;)

 • Svar My Rakel |

  Jeg skjønner ikke alt, men det jeg forstår er helt horribelt og jeg frykter faktisk litt for livet mitt når jeg tenker på at jeg nettopp la ut noen bilder på facebook som jeg ikke har eierett på…

  • Svar Helene |

   Heldigvis kan ikke de ikke arrestere oss for det, siden vi er nordmenn (hadde vi vært amerikanere kunne vi fått opptil 5 år fengsel p.g.a. av noe slik). Istedet vil slike ting få utover Facebook, og alle sider hvor brukerne legger ut innhold (twitter, DeviantART, reddit, youtube, wikipedia osv). Hadde jeg vært en amerikansk blogger, og noen hadde kommentert et av innleggene mine med en avisartikkel skrevet av noen andre, ville det vært jeg som sto ansvarlig for det. Bloggen min ville blitt stengt, og jeg kunne faktisk fått fengselsstraff.

   For oss nordmenn ville det egentlig bare sagt at slike sider bare forsvant fra internett. Likevel, det er utrolig trist, og et langt steg tilbake i utviklingen.

   • Svar My Rakel |

    Å, takk for fin informasjon. Jeg synes alt er så komplisert, vet ikke hvor mange poeng jeg har og slikt jeg, så plutselig søker jeg på noe jeg har for lite til å komme inn på x) Men jeg har litt lyst til å jobbe et år, noe som lar seg kombinere lettere som privatist enn på et fullt studie. Men jeg vet ikke, jeg blir jo utdannet fortere om jeg begynner rett på studiet. VANSKELIG.

    Ja, det er nok lurt. Men hvor får man egentlig tak i en studieveileder?

    Sv: Det var enda bra, men fryktelig trist. Er det den økonomiske krisa som har ført til denne tilbakeståenheten? At de trenger en mulighet til å saksøke alt og alle for å få penger. Jeg forstår bare ikke at det går an :(

So, what do you think ?