Mitt nyttårsforsett: Å bli veganer

Året 2012 er det året jeg skal bli veganer. Veganisme er bedre for miljøet, for helsen, for å bekjempe sult og fattigdom og ikke minst for dyrene. Det er egentlig noe jeg har hatt lyst til veldig lenge, men slik jeg lever nå er det litt for vanskelig å bytte til en vegaansk diett for meg av en rekke grunner.

A substantial reduction of impacts would only be possible with a substantial worldwide diet change, away from animal products.
Rapport fra FN

Grunner til at jeg må legge om dietten min seeent:
– Det er utrolig upraktisk for meg å lage skikkelig mat hvor jeg bor nå.

– Jeg er for avhengig av familien min, som er veldig skeptisk til at jeg skal bli veganer

– Til sommeren skal jeg til Japan, og i søknadsskjemaet og brevet til kommende vertsfamilie, skrev jeg at jeg er lakto-ovo-vegetarianer (det vil si jeg spiser egg og drikker melk). Slik jeg har forstått det vil bare det å være en vegetarianer i Japan by på problemer (overraskende nok), så her har jeg ikke mye valg

– Det er så utrolig mye mat som har mye mat som inneholder animalske produkter, og i motsetning til det meste jeg måtte kutte ut som vegetarianer, er det produkter jeg kommer til å savne (i begynnelsen)

Dette er ganske enkelt en liste over unnskyldninger, jeg er fult klar over det, men det er uansett dette med Japan som er det viktigste. Å bo i et helt annet land hvor veldig få forstår hva jeg sier kommer til å bli veldig spennende, men jeg har nok utfordringer fra før av, med tanke på helsen min, så her har jeg ganske ikke noe valg.

Likevel, jeg har allerede kuttet helt ut å spise og drikke egg og melk for seg selv, selv om jeg fremdeles spiser en del mat som har melk og egg som ingrediens (samt sikkert en del andre ikke-veganske ingredienser i form av e-stoffer o.l.). Dette kommer jeg gradvis til å kutte ned på frem til sommeren, og skaffe meg så mye kunnskap som mulig av hvilke produkter som er dyrevennlige, og eksprimentere for å finne ut hvilke jeg liker best. Når jeg har vært i Japan, skal jeg prøve å kutte helt.

Da jeg ble vegetarianer, skjedde det bare plutselig. Det var nesten som om jeg bare plutselig ikke klarte tanken på å spise kjøtt lenger. Da jeg snakket med en vegetar-venninne, som forsikret meg om at hun ikke trengte noe kostilskudd eller lignende (ja, jeg var såpass misinformert jeg også, en gang i tiden), var det ikke noe spørsmål lenger – jeg skulle bli vegetarianer. Denne gangen har jeg tenkt å ta det litt roligere og litt skikkeligere.

Ønsk meg lykke til.


8 Comments

 • Svar Siv |

  Jeg synes de er spennende å lese om selv om jeg ikke tror jeg ville klart å gjøre det selv :p

  • Svar Helene |

   Så bra :) Jeg håper folk i det minste får større forståelse for hvorfor veganere/vegetarianere velger å spise som vi gjør, for noen ser virkelig ut til å tro det er fordi vi bare vil være vanskelige :P

 • Svar Hege |

  Så lenge du blir veganer, så blåser jeg i om det tar litt tid :-D HURRA!! gratulerer med et veldig godt valg, og lykke til på veien dit..
  Jeg har selvfølgelig et lass med bøker å anbefale deg om du trenger litt inspirasjon, og ellers kan jeg anbefale en bloggserie om å bli (og forbli) veganer på http://www.vegancoaching.wordpress.com

  • Svar Helene |

   Tusen takk Hege :D Du har mye av æren for at jeg har valgt å bli veganer nå, så jeg håper det gir deg enda mer motivasjon til å komme med enda flere fine og informative innlegg om den veganske livsstilen :) Jeg virkelig ELSKER bloggen din!

 • Svar My Rakel |

  Jeg har også lyst til å bli veganer. Kanskje i år. Blir så inspirert av å lese http://beautifully-natural.blogspot.com/. Fant ut at jeg har naturlig dårlig jerninnhold i blodet, atlså at dette ikke fordi jeg ikke spiser kjøtt, men det at jeg ikke spiser kjøtt gjør det heller ikke bedre. Så lurer på om jerntilskuddet er miljøvennlig…

  Og å bli veganer er litt ekstremt, synes jeg på et nåværende tidspunkt, men jeg beundrer de som er det og er jo fristet til å bli en del av klubben^^!

 • Svar H |

  Wow, utrolig bra at du har vilje til det. Er vegetarianer selv, men hadde nok aldri klart meg som veganer!

  • Svar Helene |

   Nei, jeg merker jo at dette er å mye vanskeligere enn da jeg ble vegetarianer. Når jeg i tillegg vet at det er mye flere fordommer mot veganere (når folk har spurt om jeg ‘bare’ var vegetarianer har jo flere sagt «Ja, enda godt du ikke er veganer, de er jo helt ekstreme!»), så er det jo ikke tvil om at det kommer til å enda livsstilen min slik. Likevel, jeg tror at det å leve åpakt med det jeg tror på, kommer til å vre såpass givende for meg, at jeg kommer nok til å føle at det hele er verdt det :)

So, what do you think ?