De siste løvene

Jeg sitter i stuen med verdens herligste lille tulle på fange mitt. Jeg har bestemt meg for å vise henne mitt kjæreste barndomsminne, Løvenes Konge. Idet den majestetiske skikkelsen til Mufasa fyller skjermen med ‘A Circle of Life’ i bakgrunnen, klarer ikke veslejenten styre nysgjerrigheten sin.

– Hva er det, mamma?
– Det er en løve.
– Hva er en løve?
– Det er en veldig stor katt. Da mamma var barn var det mange av dem, men nå er det ingen igjen.
– Slik som dinosaurene, mamma?
– Ja, slik som dinosaurene vennnen min…

Jeg håper dette er noe jeg aldri får oppleve. Desverre er det ikke usannsynlig. Vi er i ferd med å miste de store kattene våre, og ingen legger merke til det. Ikke her ihvertfall.

For visste du det?
Visste du at snart så forsvinner løvene våre?

Visste du at det i dag er flere tigre i fangeskap enn ute i det fri? At på bare hundre år, har populasjonen av tigre sunket fra 100 000 til 3 200?

Visste du at fordi vi er i ferd med å bli så mange mennesker på jorden, så ender vi opp med å ta plassen som tilhørte disse store, majestetiske kattene? At dette igjen fører til at lokalbefolkninger blir tvunget til å jakte på disse dyrene, slik at de ikke mister husdyrene de er så avhengige av? Mange av de store kattene, blant annet løver, er på grunn av dette listet opp på IUCNs rødliste (den offisielle rødlisten over truede arter i verden) som bare truet, eller snart utryddet.

Visste du at av den mest utryddningstruede store katten, Amurleoparden, er det bare mellom 25 og 34 som lever ute i det fri? Faktisk er den en av de mest utryddningstruede dyrene i hele verden, så om du får øye på en bør du knipse bildet fort. Det vil bli verdt mye om ikke så lenge.

De regner med at det omtrent 6000 snøleoparder igjen i det fri. Disse dyrene blir jaktet på og drept for deres vakre pels og for organene som blir brukt i tradisjonell, kinenisk medisin.

Denne leopardungen ble foreldreløs da moren dens ble drept av jegere som skulle selge organene hennes til bruk i tradisjonell medisin i 2010.

Hvis vi ikke gjør noe, vil disse fantastiske skapningene forsvinne for alltid, og det er ene og alene på grunn av oss.

Alle bilder og opplysninger er hentet fra causeanuproar.org/nationalgeographic.com

Lurer du på hva du kan gjøre? Besøk causeanuproar.org!


5 Comments

  • Svar Helene |

   Tusen takk, jeg setter veldig pris når slik kommenterer slike ting, slik at jeg kan få orden på det så fort som mulig :)

 • Svar Hege |

  Åh, jeg vet jo dette så godt egentlig, men nå ble jeg skikkelig lei meg.. Jeg elsker de store kattedyrene, Løvenes Konge er yndlingsfilmen min over alle filmer og jeg har en enorm forkjærlighet for tigere som jeg tror må være et av de vakreste dyrene som finnes. Ååh.. Hvorfor må mennesker være så dumme?! Jeg blir helt fortvilet, sint, lei meg og frustrert.

  Trekker paralleller her til Moonbears som blir jaktet på i asia, fordi de tror at galleblæren er et afrodisikum. Det er ikke noe vitenskaplig hold i det, men de fortsetter å tro det likevel. Det finnes egne farmer som avler opp disse bjørnene i trange bur, ene og alene for at de skal få galleblæren revet ut av seg. De har ingen annen verdi. Helt grusomt.

 • Svar Siv |

  Nei, åååååå. Nå fikk jeg tårer i øynene. De er jo så floooootte!! Jeg vet rødlista er bra vi har, men grunnen til at den er der gjør at jeg hater ordet.

So, what do you think ?