Foreldre og lærere klager hele tiden på at vi sover altfor lite og står opp altfor sent. Men vet du hva? Vi kan faktisk ikke noe for det! Og det kan jeg si med forskning på halsen.
Klokkene i hjernene våre virker forskjellig, og når det kommer til oss ungdommer så er den stilt inn på sen vekking. Vi er faktisk biologisk innstilt på å sove lenge om morgenen! Men som vanlig kommer foreldre og lærere med «Men det er bare an fase»-bullcrappet sitt, eller et eller annet slik.
Ja, selvsagt er det en fase, men det er ikke akkurat en fase vi kan hoppe over heller, er det vel? Vi ungdommer vokser og utvikler oss rundt omkring i kroppen, og for at dette skal skje trenger vi søvn. Er det ikke da litt urovekkende at snittet på søvn for norske ungdommer er under det som er minstekravet?
For lite søvn fører til dårligere skoleprestasjoner, dårlig adferdskontroll, fedme, insulinresistens, dårligere immunforsvar, høyt blodtrykk, konsentrasjons- og oppmerskomhetsvansker, and the list goes on.
Det øker også risikoen for trafikkulykker, noe som er litt kjipt for de som kjører til skolen om morgenen, og ikke minst de som går langs veien på denne tiden…
Lærere og foreldre mener det er vårt problem at vi ikke sover nok. «Dere burde legge dere tidligere».
Men er dette virkelig løsningen?
Jeg tviler sterkt på at tiden skolen starter på er satt med elevenes velvære i tankene. Hvis den hadde vært det, hadde nok skolen begynt senere. Og det er dette som må gjøres. Skolen må slutte å være så gammeldagse og følge litt mer med i tiden. I dag vet vi at ungdommer trenger å sove lenger, så hvorfor skal skolen holde fast ved denne ideen at vi må stå opp så tidlig? Det går jo ikke bare utover oss ungdommer. Hva med lærere som må prøve å undervise oss slappinger? Og hva med samfunnet, når det er vår tur til å ta over?
I Kansas ble det gjort en undersøkelse i 1998 når det gjaldt akkurat dette. Ungdommer her måtte enten være på skolen kl 8:00 (ungdomsskolen) eller 07:30 (videregående).
Et år ble skoletiden gjort om, så ungdommene fikk en time lenger å komme seg til skolen på.
Ungdommer som sov minst 8 timer gikk fra 35,7 prosent til 50 prosent.
Hva mener du bør gjøres?
Bør skolen endres, eller skal ungdommen forsette å få skylden?
Kilde: Forskning.no
Bra at du engasjerer deg Helene. Problemet med forslaget er bare at det om ca 10 år, når du selv jobber som lærer(går vi ut ifra) f.eks på videregående, da kommer et nytt blogginnlegg. Det vil lyde omtrent slik:
«HVORFOR SKAL VI LÆRERE LIDE?
Jeg jobber som lærer på videregående, og begynner dagen kl 10.00 (som en eller annen tulling foreslo engang for 10 år siden), men jeg står opp 6.30 likevel, siden jeg har to barn som skal på barneskolen. Så varer undervisningen til 17.00, og jeg skal hente på sfo. På en god dag er vi hjemme 18.00, og middagen er i beste klar 18.30, uansett hvem som lager den. Ungene våre kan ikke delta på noe særlig, og barnetv har de aldri sett(!). Etter middag må ungene egentlig rett i seng, men vi prøver å finne på litt ting, så de kommer som regel litt seint i seng. Så er dagen stort sett gått, og jeg får ikke så mye tid til sosial aktivitet selv heller»
…eller noe sånt. Omtrent derfor er det veldig praktisk at nesten hele samfunnet begynner dagen kl. 08.00. Så kom deg opp Helene!!!:) («Såvva kanj du gjørra i grava» fikk jeg høre av et befal i militæret:))
Haha, sorry gunstein, men jeg hadde aldri taklet å jobbe som lærer! xD Kanskje på videregående, men når jeg tenker tilbake på det ungdomskolelærerene mine måtte igjennom, så tviler jeg på at jeg kunne klart noe slik :P
Men syns ikke du også det er frustrerende å stå og prøve å undervise ungdommer som ikke klarer å følge med? Det høres kanskje kjipt ut, men det blir jo litt sånn prioriteringer også her. Hva er viktigest: At ungdommer skal overleve skolen uten å ha blitt altfor ødelagt (du vet, å hemme utviklingen av hjernen er ikke veldig sunt), eller at lærere skal slippe å jobbe en time lenger?
Og hva klager du på forresten, du er jo ikke på jobb engang!!! xD
Helene, burde du itj spurt litt anderledes? «Hva er viktigst: At ungdommer skal overleve skolen uten å ha blitt altfor ødelagt eller at lærerne skal kunne gi barna sine den tryggheten de trenger (trygghet i hjemmet når du er barn er faktisk uhyre viktig for videre personlighetsutvikling, primær sosialisering og slikt) ved å tilbringe tid med dem før de legger seg?
Men skjønne jo egentlig litt poenget ditt og da Helene xP
Men så er det faktisk ikke et krav for lærere at de skal ha barn da, Anne Lise… x]
nei, stakkars barn xD
Usakleg!
Du meinte det sikkert humoristisk, men dette ser eg faktisk ikkje humoren i.
Lærarane på LVS gjer så utruleg mykje for oss som dei absolutt ikkje hadde trengt (jobbar mykje overtid utan løn), og dei tar godt vare på oss!
BTW: Du som er for likestilling, burde jo vera sjeleglad når det faktisk er menn som går ut i (pappa)perm!
Hvorfor har folk problemer med å forstå at jeg ikke bare snakker om Lundeneset her? Jeg snakker om hele skolevesenet! Jeg vet jo at lærerene her gjør utrolig mye bra for oss, og dette problemet er så absolutt ikke størst her på Neset, siden vi nærmest legge oss halv tolv og hoppe opp av sengen to minutt på 8 og hive i oss en skive på vei opp til timen.
HELE NORGE snakker jeg om, Per-Inge. Alle ungdoms- og videregående skolene i hele landet.
Og jeg aner ikke hvordan dere to tolket den med ungene, men det jeg mente var (noe som jeg så på som opplagt) at alle lærere har ikke barn.
Godt mugleg du snakkar om heile Noreg i innlegget, men eg har ikkje sagt ein einaste ting om!
Det eg kommenterte var din kommentar til Gunstein: «Og hva klager du på forresten, du er jo ikke på jobb engang!!! xD»
Kom igjen Per-Inge, nå kødder du, right? Det der ble bare for dumt…
SVV/ Oh, nice da. Har h*n hjemmeside eller noe? Jeg fikk lyst til å se de bildene c:
Hehe. Noen privilegier følger det med å få barn (i tillegg til barna, selvsagt) :) Det viktigste, siden du spør, er definitivt lærernes arbeidstid, av ovennevnte grunner! Forskning finnes det mye av, bl.a at den beste, mest effektive søvnen, får man før 24.00!
Så kom dere i seng 23.00 – sov godt – drøm søtt – stå opp 07.00 – spis frokost – ha en strålende dag:)
SV// Nice. Skal sjekke! ^^
alltid interessant den diskusjonen der. men jeg stiller meg litt utenfor i debatten, siden jeg i grunn aldri har hatt noe problem med det.. selvfølgelig er jeg trøtt når jeg står opp tidlig, men klarer meg godt :-) nå har jeg jo blitt litt eldre også da, så kan jo hjelpe på det også
hehehehe, «Såvva kanj du gjørra i grava» :DDD
Dette her tror jeg INGENTING på. Som Gunstein sa, så skal vi faktisk ha et liv etter skolen også. Jeg vil heller ha ettermiddagen fri enn å begynne senere på skolen.
Dette at ungdommer trenger mer søvn enn andre er jo helt opplagt, fordi vi er i en periode av livet der vi er fulle av veksthormoner og alt slags dritt som kommer med puberteten. Dette er en fase som for de aller fleste forsvinner i 20årsalderen +/-.
I tillegg har dette kun med døgnrytmen å gjøre. Dersom du har en døgnrytme som sier at du sover fra kl 01.00 til 07.00 så er dette en vane for kroppen. Det er selvsagt ikke nok for kroppen, men du har veldig god mulighet til å snu om på det. Selvsagt tar det etpar dager å snu døgnrytmen, og det føles VELDIG feil i begynnelsen. Men det går HELT FINT å snu døgnrytmen.
Bare se på de som jobber skift for eksempel, de klarer jo fint å snu om på døgnrytmen sin, fra å gå dag til å gå nattskift. Det tar kanskje to døgn så er de helt inn i det. No problemo.
Jeg syns dette innlegget får deg til å høres ut som en typisk borskjemt norsk ungdom, for å være helt ærlig :p Heldigvis kjenner jeg deg og vet at det ikke er sant, men realiteten ligger nok desverre langt bort fra hva du har skrevet.
Et tips: Prøv å legg deg kl 10 i en hel uke, så kommer du til å merke en veldig stor forandring SELV om du må stå opp kl 7 hver morgen.
Beklager å måtte si det vesle Marit, men her har du tydeligvis ikke lest godt nok på det du snakker om. Giddet du i det hele tatt å sjekke kilden, før du kom med «Dette her tror jeg ikke på engang!», eller er kanskje ikke forskning.no bra nok? Hva med Nature? Det er ikke jeg som har funnet på at ungdommer er biologisk instilt på å sove lenger om morgenen, det kan du faktisk finne referanser til overalt. Ja, om du ikke er fornøyd med nettsider, vet jeg at det ligger (lå ihvertfall før) et National Geographic-blad oppe i tidsskriftsavdelingen som kan fortelle deg akkurat det samme.
Nei, det er ikke «no problemo» å snu på døgnrytmen. Har du sett statistikken over hvor deprimert folk blir av å jobbe nattskift? Det er jo helt trist! Mennesker er, naturlig nok, ment å være våkne når det er lyst, og sove når det er mørkt. Det er derfor vi har dnene fine «indre klokken» som sier oss når vi skal sove, og når vi ikke skal. Hvis vi ikke følger klokken, vil dette uten tvil gå utover helsen våres.
Joda, for oss her på Lundeneset er jo ikke dette krise, for vi kan jo faktisk stå opp fem på 8 og likevel nå timen helt glatt. Det er ikke først og fremst oss jeg tenker på. Jeg tenker på ungdommer her i Norge generelt. Jeg har venninner som må stå opp klokken 6 om morgenen for å komme seg avgårde i tide. Det betyr at de helst må legge seg i ni-tiden. Det er faktisk unormalt tidlig.
For det første syns jeg ikke du skal bli usaklig og skrive overlegne utsagn som ”vesle Marit”, for det er bare utrolig irriterende. Du vet godt at jeg er både eldre, sterkere og større enn deg.
Ja, jeg sjekker kildene dine, og jeg vet godt at forskning sier at dette er sant. Jeg skrev at jeg VET at ungdommer har en periode der man er trøttere enn ellers i livet. Så ikke kom å si at jeg sier i mot det.
Det jeg ikke ”tror noe på” er at det vil hjelpe å endre på skoletiden! Det syns jeg er bullshit.
Statistikken over hvor ”deprimert” folk blir av å jobbe nattskift tror jeg ærlig talt en en myte. Jeg kjenner utallige mennesker som jobber nattskift, og de er like glade, ofte GLADERE og mer oppegående enn de aller fleste andre jeg kjenner. Ja, statistikken på LEVEALDEREN deres kan ofte synke en del, men de blir ikke ”mer deprimerte”. Dette vet jeg hundre prosent sikkert fordi jeg har en mor som jobber skift i Statoil som får jevnlig informasjon fra helseforskning om skiftarbeid og virkningen det har på kroppen.
I tillegg er skoledagen lagt opp til å følge ”lysrytmen”. Dessverre har vi noen måneder på vinteren som er mørke, men mesteparten av tiden er solen allerede stått opp når vekkerklokken min ringer. Jeg har også venninner som står opp klokken seks, og så lenge de har til vane å legge seg tidlig, så er de ikke trøttere enn vanlig i hverdagen. Alle er jo slitne etter en lang arbeidsdag, det er helt normalt for alle, likevel kan ungdommer unngå mye av trøttheten bare ved å skru av PC’en og legge seg etpar timer tidligere enn vanlig. Jeg tror også at et variert kosthold og jevnlig fysisk aktivitet har en del å si på dette med ungdommer. Omtrent ALLE ungdommer har en periode der de sitter mye foran PC-en. Dette er en periode som også for de aller fleste går over etter ”utviklingstiden” også kjent som puberteten. FORSKNING, som du så gladelig henviser til hele tiden, sier at ungdommer de siste årene har hatt minimalt med fysisk aktivitet i forhold til hva som er nødvendig. Dette skaper ungdom som er trøttere enn vanlig, og ikke klarer vanlige hverdagslige gjøremål like godt som de burde. Jeg tipper du er klar over dette allerede, i og med at du har en skade som gjør at du ikke kan være i aktivitet.
I tillegg er et sunt og variert kosthold nødvendig for å fungere normalt. Dette burde du som vegetarianer også vite veldig godt. Man trenger jern som er i kjøtt, og man trenger proteinene man får gjennom kjøtt og melk. Selv om man har kosttilskudd nå for tiden, vil ingenting måle seg med å spise ekte råvarer med de ”ekte stoffene” i. Dette har jeg selv fått høre fra flere leger da jeg hadde jernmangel. ”Ja, du kan ta kosttilskudd med vitaminer og mineraler, men det er mye bedre hvis du kan spise ordentlig kjøtt, helst lever og lignende.” Det er klart at du kan svelge tabletter med samme innhold, men det vil ikke gjøre samme nytte i magen. Dette er mye av grunnen til at så mange ungdommer er sløvere, trøttere og fysisk mer slitne enn ellers. Det er faktisk ikke så unormalt tidlig med å legge seg klokken ni. Mange i arbeidslivet og mange av mine venner som må stå opp tidlig for å ta buss sier ofte til meg i 8-9tiden ”Hade! Stikker og legger meg.” Jeg blir selvsagt litt sjokkert, fordi min rutine er å legge meg MYE senere, men for mange er faktisk dette normalt. Du bør kanskje skaffe deg en vekkerklokke med automatisk lys, for å få dagslyset du trenger. Og det finnes også treningsmetoder som ikke trenger å innebære at man bruker bena.
Veldig mye forskning sier at ungdommer nå for tiden er mye trøttere enn ellers, men utrolig mye forskning viser også at ungdommer nå for tiden er generelt trøttere på grunn av for lite fysisk aktivitet.
Før vi begynner å klage på samfunnet og masete lærere og foreldre, bør man kanskje se på seg selv og tenke «hva kan JEG gjøre for å bli mer opplagt?» ;)
Haha, Kidle….
Anyway, eg har faktisk snakka mye med Gunstein med akkurat detta om søvn. Og eg må sei, Gunstein, eg er enig med deg. Man kan faktisk ikkje bare ligga å dra seg utpå dagen i sengå. Livet handle ikkje bare om søvn, me har ett samfunn å plaga!
Ja, eg elske å sova, ja eg sove masse i helgene. Men i ukedagene så vett eg at eg faktisk MÅ stå opp til skolen. (gidde ikkje å diskutere frokostvanen min da..)
Skolen må me bare gjennom, og me kan ikkje forventa at samfunnet skal snu seg på hodet bare fordi me har ein go seng å sova i :)
Eg har jobba i noen år, i ein butikk. Som mange som kjenne meg vett. Og om sommeren, begynner ofte skiftet mitt kl8, noe som seie eg må stå opp hvertfall seinast kl7. Og siden eg e ungdom, såklart vil eg ligge å sove til langt på dag. Men eg vett at samfunnet kreve at eg faktisk må på jobb, ellers så blir man en for lite på jobb, og tenk hvis alle hadde hatt den tanken at de kunne sove så lenge de ville, da ville ikkje samfunnet gått rundt!
Og har du, sånn som meg, forplikta deg til å bidra i samfunnet, bør du ha en veldig god grunn til å IKKJE møte opp på jobb. Å komme med at du har forsovet deg, eller ikkje gadd å stå opp, bør du ikke komme med mange ganger til sjefen din. Det bare forteller hvor lite selvkontroll du har over livet ditt.
Så Helene, me må bare gjøre som Gunstein seier. Legg deg tidlig og stå opp til samfunnet. :) Me trenge ikkje fullt av eksperimenter og analyser og alt det der for å forstå at samfunnet trenge oss :)
(gir ein applaus til Gunstein for at han fortalte hans hverdag, og hvor mye han faktisk ofrer for oss) :D
Det samfunnet krever av oss er jo at vi først og fremst skal gå på skole og lære noe, slik at vi kan bli voksne å være noe. Men kan de virkelig kreve av oss at vi skal stå opp til den tiden deres egne kropper er innstilt til å våkne, eller til de tiden våre er det? Det er tross alt vi som skal fulle hjernene våre med all mulig kunnskap vi bare kommer til å få bruk for på eksamensdagen (ikke at jeg klager på det. jeg elsker kunnskap, men det er ikke alltid jeg ser helt grunnen til å lære noen av de tingene vi lærer).
Når vi skal ut i jobb, ja, da er vi mest sannsynlig over 20, men det er faktisk omtrent samtidig som ungdomstiden slutter og voksenlivet starter, så da begynner vi faktisk å stå opp tidligere av oss selv.
Samfunnet kan kreve alle mulige greier av oss, men for at vi virkelig skal kunne gi tilbake til samfunnet det vi har tatt, vil det beste være om vi kan få oss nok søvn.
Her har du en veldig bra søknad til NAV, Helene!
Bare lever linken til dette innlegget + kommentarene, og du vil garantert bli ført opp på trygdelisten :-)